Türkiye Gezi Rehberi

Türkiye Gezi Rehberi


Ankara
Ankara

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti,Türkiye'nin en kalabalık ikinci ve dünyanın en kalabalık otuz sekizinci kentidir.Topraklarının büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Sakarya bölümünde yer alır. Türkiye'nin coğrafi merkezine yakın olduğu için, hem konum hem de işlev itibariyle Türkiye'nin kalbi benzetmesi yapılır.Ankara1923'ten beri Türkiye'ye başkentlik etmektedir.Ankara; kedisi, keçisi, tiftiği, tavşanı, armudu, balı ve Kalecik Karası denilen misket üzümü ile ünlüdür.

İstanbul
İstanbul

İSTANBUL, Türkiye'nin nüfus bakımından en yoğun şehridir ve Ticaret hayatının kalbi burada atar. Birçok şirketin yönetim merkezlerinin olduğu finans merkezi konumundadır. Tarihin her döneminde önemini korumuş ve İmparatorluklara başkentlik yapmış önemli bir kültür merkezidir.
ÖNE ÇIKAN GEZİ BÖLGELERİ, Sultanahmet, Eminönü, Taksim, Beyoğlu, Karaköy, Ortaköy, Fatih, Eyüp, Fener, Balat, Üsküdar, Çamlıca, İstanbul Boğazı, İstanbulda en önemli gezi alanlarıdır. 

İzmir
İzmir

İzmir, Türkiye'nin İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü büyük metropolü ve fuarlar merkezi, ticaret ile bütünleşmiş çağdaş bir liman kentidir.İzmir'in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre "Güzel İzmir"deniyordu. 

Adana
Adana

Adana Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır.Kuzeyinde Kayseri, doğusunda Osmaniye, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş, güneydoğusunda Hatay, kuzeybatısında Niğde ve batısında Mersin illeri ve güneyinde Akdeniz ile çevrilidir. 

Adıyaman
Adıyaman

Adıyaman Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat Nehri'nin batısında yer almaktadır. Adıyaman merkez ilçesinin güneyinde Atatürk Barajı gölü ve Şanlıurfa, doğusunda Kahta, kuzeydoğusunda Sincik, kuzeyinde Çelikhan, batısında ise Tut ve Besni ilçeleri vardır. Adıyaman,dünyanın 8. harikası olarak anılan Nemrut Dağı eserleri, Kommagene Uygarlığı'nın kalıntıları, dünyanın 4. büyük barajı olan Atatürk Barajı, Çamgazi barajı, kış kampı organizasyonu, dünya birinciliğine sahip halk oyunları ile öne çıkan bir kenttir. 

Afyonkarahisar
Afyonkarahisar

Afyonkarahisar, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden üçü üzerinde (Ege, Akdeniz, İç Anadolu) yayılan bir ildir. Büyük kısmı Ege bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde bulunur.Afyonkarahisar doğuda Konya, batıda Uşak, kuzeybatıda Kütahya, güneybatıda Denizli, güneyde Burdur, güneydoğuda Isparta ve kuzeyde Eskişehir illeri ile komşudur. Önemli merkezleri birbirine bağlayan kara ve demiryolları Afyonkarahisar'dan geçer. Bu özellikleri sebebiyle Afyonkarahisar, yolların kesiştiği, bölgelerin birbirine bağlandığı bir merkez konumundadır.

Ağrı
Ağrı

Anadolu'nun İran'la bağlantısını sağlayan yolun üzerinde bulunması ile önemi artan ilin doğusunda İran, batısında Muş ve Erzurum, kuzeyinde Kars, güneyinde Van ve Bitlis ile kuzeydoğusunda Iğdır ili bulunmaktadır. Ağrı, yazın dağcılık ve doğa yürüyüşüne, kış mevsiminde kayak sporuna elverişli parkurlara sahip efsanevi dağı ile doğunun turizm merkezleri arasındadır. 

Aksaray
Aksaray

Aksaray, İç Anadolu Bölgesi'nde Niğde'nin kuzeybatısında, Konya'nın doğusunda, Ankara'nın güneydoğusunda bir ildir. 377.505 nüfusa sahip ve yüzölçümü olarak 7.626 m² dir.Aksaray, M.Ö.8 bin yılına kadar uzanan tarihi, günümüze kadar hüküm süren çeşitli medeniyetlere ait kültürel varlıkları, tabii güzellikleri ve ticari bir merkez olması dolayısıyla hiçbir dönemde önemini yitirmemiştir

Amasya
Amasya
Amasya, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümün de bir ildir. Kuzeyde Samsun, batıda Çorum, doğuda Tokat, güneyde Yozgat ile komşudur. Amasya,yedibin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç temelleri de Amasya’da atılmıştır.Amasya Genelgesi ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olması nedeniyle Türk tarihinde ayrı bir yeri ve önemi vardır. 
Antalya
Antalya
Antalya Akdeniz Bölgesi’nin batısında bulunur. İl güneyinde Akdeniz ve kuzeyinde denize paralel uzanan Toroslar ile çevrili olup, doğusunda Mersin, Konya ve Karaman, kuzeyinde Isparta ve Burdur, batısında Muğla illeri bulunmaktadır.Antalya ili 2009 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre nüfus büyüklüğü olarak 81 il arasında 7. sıradadır.Deniz, güneş, tarih ve doğanın sihirli bir uyum içinde bütünleştiği Antalya, Akdeniz’in en güzel ve temiz kıyılarına sahiptir.
Ardahan
Ardahan
Ardahan ili, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve kısmen Doğu Karadeniz'de bulunan, Gürcistan sınırında kurulmuş olan bir ildir. Batısında Artvin, güneybatısında Erzurum, güneyinde Kars illeri ve doğuda Gürcistan Cumhuriyeti ile sınır teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kafkaslar'a açılan kapısıdır.
Artvin
Artvin
Artvin, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde;Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alır. Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir.Doğusunda Ardahan,güneyinde Erzurum ve batısında Rize vardır. Merkez ilçesi dahil 8 ilçeden oluşmaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük 55.ildir.Artvin ili, adını merkezindeki Artvin şehrinden almaktadır. Bir inanışa göre İskit beylerinden birinin adını alarak, önce Artvani, sonra Osmanlı zamanında Artvini adını almıştır. İlin bir önceki adı Çoruh olup, 15 Şubat 1956 tarih ve 6668 sayılı kanunla Artvin olmuştur. 
Aydın
Aydın
Coğrafi konumu nedeniyle ilk çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi olan Aydın'ın kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla yer alır. Batı sınırları ise Ege Denizi kıyıları çizer. İlin denizden yüksekliği 40 metredir. Aydın Ege Bölgesi'nde ''Efeler Diyarı'' olarak tanınan ve dünyanın en iyi incirinin yetiştiği ildir. 
Balıkesir
Balıkesir
BALIKESIR, Türkiye'nin Güney Marmara Bölümü'nde, topraklarının bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde yer alan, hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunan bir ildir. İki deniz ile komşu olan sadece 6 ilden birtanesidir. Ayvalık ilçesinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na komşudur. Merkez ilçesi dahil 19 ilçeden oluşmaktadır. 
ÖNE ÇIKAN GEZİ BÖLGELERİ, Kazdağları Milli Parkı, Edremit Körfezi, Ayvalık, Cunda Adası, Marmara ve Avşa Adası, Manyas Kuş Cenneti, 

 
Bartın
Bartın
Bartın ili Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümü'nde küçük bir ildir. İl olmadan önce Zonguldak'a bağlıydı ve 1991 yılında il olmuştur.Bartın, Karadeniz Bölgesi'nin batı bölümünde, denizden 10km. içeride kurulmuş, tarihi, turistik değerleri, ormanları ve doğal güzellikleri yönünden Türkiye'nin çok önemli ve gelişmekte olan illerinden biridir. Zonguldak, Karabük ve Kastamonu illeriyle komşudur.
Batman
Batman
Batman,Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Dicle'nin aktığı topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf,bini aşkın mağaralarıyla,tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır.Batman kuzeyinde Muş,batısında Diyarbakır, doğusunda Bitlis ve Siirt güneyinde Mardin bulunmaktadır.
Bayburt
Bayburt
Bayburt, Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan bir ildir. Yerli halkın önemli bir bölümünü Türkmen-Çepniler oluşturur.İlde merkez ilçeyle beraber 3 ilçe, 6 belediye ve 165 köy vardır.Bayburt Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon yolunda; tarihi İpek Yolu üzerindedir. Marco Polo ve Türk seyyah Evliya Çelebi bu yoldan geçmişlerdir. Çoruh Nehri'nin kıyısında bulunan şehrin tarihi M.Ö. 3000′lere kadar uzanır.Bayburt ilinin ilçeleri Aydıntepe ve Demirözü ‘dür.
Bilecik
Bilecik
Bilecik Marmara bölgesinin Güney Marmara bölümünde yer alır. Karadeniz, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinin tam kesim noktaları üzerindedir.Kısacası 4 bölgede de yer alır. Doğu kesiminde Bolu ve Eskişehir, güney kesiminde Kütahya, batı kesiminden Bursa, kuzey kesiminde ise Sakarya illeri ile komşu durumundadır. Bilecik 4321 km²’lik alanı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin küçük illerinden biridir. 
Bingöl
Bingöl
Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum ,batıda Tunceli ve Elazığ ,güneyde ise Diyarbakır ili ile komşudur.Bu bölgenin adı efsanelere geçmiş bu yöreye “Bingöl” adını vermişlerdir. Kaleleri, kayak merkezi ve yüzen adası ile ilgi çeken bir ildir. 
Bitlis
Bitlis
Bitlis yöresinde Doğu Toroslar’ın teşkil ettiği geniş kavis,hem yüksek olduğu hem de geniş sıra dağlar meydana getirdiği için geçilmesi imkansız bir set halini almıştır. İşte Bitlis bu dağ settinin nispeten daralmış olduğu bir vadinin üzerinde kurularak bir taraftan Van Gölü Havzası, diğer taraftan Güney Doğu Anadolu bölgesi ile olan irtibatı sağlayarak stratejik önemini tarihin her devrinde göstermiştir.Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis’i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler.
Bolu
Bolu
Bolu orman, göl, kaplıca, dağ ve denizlerin kucaklaştığı, tabii güzellikleri ile ünlü, Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan bir ildir. Bolu; Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Ankara ve Çankırı illeri ile çevrili olup iki bin sene önce Çankırı Orta Anadolu'nun kuzeyinde Kızılırmak ve Batı Karadeniz havzaları içinde yer alan bir ilimizdir. Bitinyalılar”ın kurduğu bu kente “Claudio” ismi verilmiştir. “Claudio Kenti” (Claudio Poli) zamanla “Poli” olarak anılmış ve 11. yüzyılın başında bu bölgeye sahip olan Türkler bu kente “Bolu” ismini vermişlerdir.
Burdur
Burdur
Burdur Akdeniz Bölgesi'nin iç kısmında bulunmaktadır. İlin doğu ve güneyden Antalya, batıdan Denizli, güneybatıdan Muğla, kuzeyden Afyon, kuzeydoğudan ise Isparta ile komşudur.İlk insanların yaşadıkları, yerleşim yerleri, antik kentleri ve Türk İslam eserleri ile önemli bir turizm merkezidir. Burdur İnsuyu Mağarası ve gölleriyle ilgi çekmektedir.
Bursa
Bursa
Bursa, Marmara bölgesinin 2. büyük ilidir. Türkiye'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonraki 4.büyük ilidir. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden biri olmanın yanında medya, iletişim, ulaşım ve sağlık hizmetlerinin de en yoğun olduğu kentlerden biridir.
Çanakkale
Çanakkale
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, topraklarının büyük bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalan, Asya (Anadolu) ve Avrupa (Trakya) kıtalarında toprakları bulunan, kendi adını taşıyan boğaz ile ikiye bölünmüş Trakya'da İstanbul'dan sonraki en büyük ildir.
Öne Çıkan Gezi Bölgeleri, Gelibolu yarımadası, Truva, Çanakkale Merkez, Assos ve çevresi, Gökçeada, Bozcaada
Çankırı
Çankırı
Çankırı  İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Kuzey ilçeleri Karadeniz Bölgesi'nde kalan il, kuzeyde Karabük ve Kastamonu, doğuda Çorum, güneydoğuda Kırıkkale, güneyde Ankara ve batıda Bolu illeriyle çevrilidir.İlimizde merkez ilçeyle beraber 12 ilçe, 19 belde ve 366 köy vardır.
Çorum
Çorum
Çorum Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir ildir. Şehirin bir bölümü Karadeniz Bölgesi'nde bir bölümü ise İç Anadolu Bölgesi'ndedir.Toplam 13 ilçesi bulunmaktadır ve en büyük ilçesi Sungurlu'dur.Çorum dünyanın en iyi leblebi üretimini yapar. Aynı zamanda bölgesinin en iyi pirinç üretimine sahipdir.Ayrıca Türkiye'de pek bilinmeyen ama Avrupa ülkelerinin özellikle İspanyanın en önemli geçim kaynağı olan kapari bitkisinin Türkiye'deki anavatanı yine Osmancık ilçesidir.
Denizli
Denizli
Denizli, Hierapolis ve Laodikeia, Tripolis, gibi antik kentleri, kaplıcaları ve dünyada eşi olmayan travertenlere sahip Pamukkale ile görülmesi gereken bir turizm merkezidir. Anadolu yarımadasının güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Tekstil ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur.  
Diyarbakır
Diyarbakır
Isının 40-50 dereceye vardığı yaz günlerinin bunaltıcı sıcaklığından kurtulmak amacıyla gelişen düz damlı evleri ile tipik yöre mimarisinin günümüzde de yaşatıldığı Diyarbakır, uzun surları, Malabadi Köprüsüyle görülmesi gereken bir ildir.Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta kısmında, Elcezire'nin (Mezopotamya) kuzeyinde yer almaktadır. Doğuda Siirt ve Muş; batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya; kuzeyde Elazığ ve Bingöl; güneyde ise Mardin illeri bulunmaktadır.
Düzce
Düzce
Düzce Batı Karadeniz’in tek antik kenti olarak ayakta kalan, günümüzde ise önemli idari, ekonomik ve sosyal gelişmelerle hep yükselme yolunda olan bir ilimiz. Düzce; Bolu ili topraklarının batı ve kuzeyinde, Sakarya'nın doğusunda ve Zonguldak'ın güneybatısında yer alır. Kuzeyinde Karadeniz ile sınırdır.  Düzce eskiden Bolu iline bağlı bir ilçeydi ancak 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden sonra kısa sürede yeniden kalkınabilmesi için; 09 Aralık 1999 tarihinde 81. il olmuştur. Düzce,Akçakoca turizmi ile çok kısa sürede büyük bir büyüme atağına girmiştir.
Edirne
Edirne

Tarihinde çeşitli ünvanları hak etmiştir. Edirne, mutluluk dönemlerinde “Der-i Saadet” (Mutluluk Kapısı) bir “Şenlikler Şehri”dir.

Elazığ
Elazığ
Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı Fırat Bölümünde yer almaktadır. İl, doğudan Bingöl, kuzeyden (Keban Baraj Gölü aracılığı ile) Tunceli, batı ve güney batıdan (Karakaya Baraj Gölü aracılığıyla) Malatya, güneyden ise Diyarbakır illerinin arazileri ile çevrilidir. İl, merkez ilçe ile birlikte 11 ilçe, 537 köy ve 709 mezra yerleşmesinden oluşmaktadır.
Erzincan
Erzincan
Erzincan Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzey Batı bölümünde yukarı Fırat havzasında yer almaktadır. İlimiz doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elazığ, Malatya, Kuzeyde Gümüşhane, Bayburt ve Kuzeybatıda Giresun illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 11.903 km2 olup il merkezinin denizden yüksekliği 1.185 metredir. Erzincan Tulum Peyniri ile meşhur bir ilimizdir.
Erzurum
Erzurum
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kenti olan Erzurum oldukça eski bir yerleşim birimidir. Palandöken Dağı eteklerinde kurulu olan kent son yıllarda kış turizmi açısından büyük önem kazanmıştır. Tarihi yönden çok zengin bir çok eseri barındıran ve adeta bir kültür merkezine benzeyen kent günümüzde önemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Milli mücadele, milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı Kongre 23 Temmuz 1919 da Erzurum’da toplamıştır.Erzurum Oltu Taşı ile ünlü bir ilimizdir.
Eskişehir
Eskişehir
Eskişehir ,başkent Ankara'nın batısında bir ildir ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Merkezi Eskişehir kentidir.Anadolu ve Osmangazi Üniversitelerine ev sahipliği yapar. İlde, önemli oranda Kırım Tatarları kökenli nüfus mevcuttur. Tarihteki eski adı Dorlion'dur. Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'nde de önemli bir kavşak noktası olmuştur.Lületaşı çıkarımının tamamına yakını bu ildedir.
Gaziantep
Gaziantep
Gaziantep, halk arasındaki eski adıyla Antep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında bulunan bir ildir. Güneydoğuda şehir olarak en fazla nüfusu barındırır.Sanayi ve gelişmişlik bakımındandan birincidir. Gaziantep, Şehitkamil, Şahinbey olmak üzere iki metropol ilçeye ayrılmıştır. Gelişmişlik açısından Türkiye'nin 20. büyük ilidir.Gaziantep'in simgeleri arasında Gaziantep Kalesi, baklava ve antepfıstığı sayılabilir.
Giresun
Giresun
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun bir yarımada üzerine kurulmuştur. Karadeniz,Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu arasında yer alır. Kiraz ve fındığın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilen Giresun,yeşille mavinin kucaklaştığı Karadeniz’in inci kentlerinden birisidir. Doğal ve tarihi değerler açısından turizme oldukça elverişli bulunan Giresun’un bakir ormanları, yaylaları ve akarsuları ilgi çekicidir.
Gümüşhane
Gümüşhane
Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında, Çin-Trabzon Tarihi İpek Yolu Güzergahı üzerinde, tarih ile doğal güzelliklerin kucaklaştığı, zengin Gümüş Madeni ocaklarından dolayı Gümüşhane adını taşıyan bir ildir.
Hakkari
Hakkari
Hakkari Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır ve güneyden Irak toprakları,doğudan İran toprakları;kuzeyden Van, batıdan Siirt, güneybatıdan Mardin illeri ile komşudur.Derin ve uzun Zap Vadisi’nin güney yamacına kurulu ve dört bir yanı dağlarla çevrili Hakkari; Anadolu’nun en ırak illerinden biridir. Türkiye haritasının güneydoğu köşesinde en uçtaki konumuyla ve İran-Irak sınırındaki 343 km. sınır şeridi ile ülkemizin en stratejik ili olduğu söylenebilir.
Hatay (Antakya)
Hatay (Antakya)
Hatay, Türkiye Cumhuriyeti'nin en güneydeki ilidir.Hatay'ın doğusunda ve güneyinde Suriye, batısında Akdeniz, kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeydoğusunda Gaziantep bulunur. Kuzeyden güneye, güneyden kuzeye giden ve doğudan gelen anayolların kavşak noktasında bulunan Antakya, tarihi boyunca kıtalar ve bölgeler arası ticarette önemli rol oynamış, yolcu ve hacı kervanları için bir konaklama yeri ve çeşitli bölgelerden gelen insanlar için bir kültür alışverişi merkezi olmuştur.
Iğdır
Iğdır
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan ilimiz aynı adı taşıyan ovanın güney kenarına yakın bir noktada, Ağrı Dağı’nın kuzey batı, eteklerinde kurulmuştur. Kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil eder. Bölgenin doğu ve güneydoğusunda Nahçıvan ve İran, güneyinde Ağrı İli, batı ve kuzeybatısında ise Kars İli yer almaktadır.Iğdır Kayısısı (Şalağı), dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişir.
Isparta
Isparta
Isparta, Türkiye'nin güneybatısında yer alır. Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyindeki Göller Bölgesi'nde bulunan Isparta; batıda Burdur, kuzeyde Afyonkarahisar, doğuda Konya, güneyde ise Antalya ile çevrilidir.Isparta ili, Eğirdir, Kovada ve Gölcük gölleri, Kovada ve Kızıldağı Milli Parkları ile zengin bir fauna ve floraya sahiptir.Isparta gül ile meşhur bir ilimizdir.
İçel ( Mersin )
İçel ( Mersin )
Akdeniz Bölgesi'nde, yer alan Mersin (İçel), güney ve güneydoğusunda Akdeniz, güneybatısında Antalya, kuzeyinde Karaman ve Konya, kuzeydoğusunda Niğde, doğusunda Adana, batısında Antalya illeri ile çevrilidir.Doğu Akdeniz sahilinde, önemli bir liman kenti olan Mersin,yakınlarındaki tarihi kalıntıları ve sayısız kumsalları gezenlere her türlü olanağı sağlamaktadır. Diğer taraftan Mersin, tarihte, Tarsuslu Aziz Paul adı ile ve Mark Antuan’ın Kleopatra’ya evlenme hediyesi olarak Alanya ile Mersin arasındaki toprakları vermesi ile hatırlanır.
K.Maraş
K.Maraş
Akdeniz Bölgesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan Kahramanmaraş'ın doğusunda Malatya ve Adıyaman, güney ve güneydoğusunda Gaziantep, batı ve güneybatısında Adana, kuzeybatısında Kayseri, kuzeyinde de Sivas illeri bulunmaktadır.Dondurma, biber ve tarhanasıyla ünlü bir ildir. 
Karabük
Karabük
Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük, Tarihi Safranbolu evleri ve antik kentleri ile bir turizm cennetidir. 2009 sayımına göre nüfusu 218.564 dür.Karabük, Türk Ulusunun tarihinde, sanayileşmeyi simgeleyen kent olmanın haklı gururunu taşımaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Ulu Önder Atatürk’ün sanayileşme yolunda aldığı devrim kararı üzerine, Türkiye’nin ilk entegre demir-çelik tesisinin yeri için, maden kömürü havzasına ve sahile yakınlığı, demiryolu güzergahında bulunuşu ve stratejik uygunluğu nedeni ile Karabük seçilmiştir.
Karaman
Karaman
İç Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimiz. Batı ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, güneybatısında Antalya illeri ile çevrilidir. M.Ö.8000′lerden itibaren iskan edilen Karaman ve yöresi, yeraltı şehirleri, mağaraları, inanç merkezleri gibi turistik çekiciliklerinin yanı sıra yaylaları ve doğal güzellikleri, zengin el sanatları örnekleri ile de ziyaretçileri büyülemektedir.  
Kars
Kars
Kars, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Kuzeyinde; Ardahan, doğusunda; Ermenistan'la, güneyinde; Iğdır ve Ağrı ile, batısında ise Erzurum'la çevrilidir.Kars Doğu Anadolu da ülkemizin en doğusundaki ve aynı zamanda karasal iklim dolayısıyla da en soğuk illerinden birisidir. Ancak mekanın bu olumsuzluğu ilin sanayii gelişmesinde nispeten olumsuz olmuş olsa da il turizm potansiyeli açısından bölgenin başlıca illerinden birisidir.
Kastamonu
Kastamonu
Kastamonu ,Karadeniz bölgesinde yer alır ve Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın ile sınırı bulunur.Kastamonu doğal ve kültürel değerler yönünden zengin bir bölgedir. Küre Dağları, bir milyon yıllık Ilgarini Mağarası, dünyaca ünlü macera dolu Valla Kanyonu, Ilgaz Dağı kış sporları turizm merkezi, Karadeniz’e 170 km.lik sahili, kaya mezarları, yaylaları ,konakları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihi ve mimari özelliklere sahip olan yapıları zenginliklerden bazı örneklerdir.
Kayseri
Kayseri
Kayseri tarih boyunca Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Ticaretin yanı sıra, görkemli Erciyes Dağı ve gelişen kış turizmi potansiyeli ve lezzetli yemekleriyle görülmeye değer bir orta Anadolu şehridir.
Kırıkkale
Kırıkkale
İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer alan Kırıkkale, doğuda Çorum, Yozgat, güneyde Kırşehir, batıda Ankara, kuzeyde Çankırı illeri ile komşudur.Kırıkkale ili ılıman iklim kuşağında yer almaktadır. Ancak bulunduğu alanın denizden uzak oluşu, günlük sıcaklık farkının bozkır olmasından dolayı değişmelere uğraması gibi nedenlerle iklim karasallaşmaktadır.Ülkemiz genelinde 81 ilin nüfus büyüklüğü sıralamasında Kırıkkale, 61 inci sırada yer almaktadır.
Kırklareli
Kırklareli
KIRKLARELİ, Türkiyenin Trakya bölümünde yer alan bir ilidir. il genelinde yaşayan sakinleri geçimlerini geniş tarım arazileri, sanayi ve balıkçılık, ormancılık, hayvancılık gibi faaliyetlerden sağlamaktadırlar.

ÖNE ÇIKAN GEZİ BÖLGELERİ, Yıldız Dağları, Longoz Ormanları, İğneada, Kıyıköy, Dubnisa Mağarası, Ergene nehri, yeşil doğası, Karadeniz sahilleri gibi birçok yönü keşfedilmeyi bekleyen güzellikler ile doludur. 
Kırşehir
Kırşehir
Binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara sahne olan Kırşehir ili, yalnız çeşitli tarihi eserleri, yeraltı şehirleri ile değil zengin termal kaynakları, Seyfe Gölü (Kuş Cenneti) gibi doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir.
Kilis
Kilis
İllin doğu, batı ve kuzeyinde Gaziantep, güneyinde ise Suriye yer almaktadır. Gaziantep'e 58 km uzaklıkta olan Kilis Suriye sınırına ise 10 km uzaklıktadır. Kilis'ten geçen yol Türkiye sınırlarının ötesinde Azez'den geçtikten sonra Suriye'nin Halep şehrine ulaşır. İl merkezi doğudan batıya doğru uzanan Resul Osman dağı eteklerinde kurulu olup güneye doğru inildikçe düz arazilere inen fazla engebeli olmayan bir sahada yer almaktadır.
Kocaeli ( İzmit )
Kocaeli ( İzmit )
İzmit, Marmara bölgesinde yer alan ve ülke imalat sanayinde en gelişmiş 1.inci şehirdir. Birçok büyük firmanın fabrikaları, bu şehirde bulunmaktadır. İzmit ekonomisinin tamamına yakını sanayiye dayalıdır. İstanbul gibi büyük bir ticaret merkezine yakın bir konumda olup, transit karayolu taşımacılığına imkân vermektedir. 5 devlet limanı, 43 özel iskele ile deniz yolu taşımacılığında önemli bir yere sahiptir.
Konya
Konya
39.000 km2'lik yüzölçümü ile Türkiye'nin en geniş ili olan Konya Orta Anadolu yaylası üzerinde Ankara, Aksaray, Niğde, İçel, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir illeri ile komşudur. Başlıca büyük ilçeleri Ereğli, Beyşehir, Akşehir'dir. Toplam 31 ilçesi vardır. Konya büyükşehir nüfusu 2010 sonu itibariyle 2.005.000 olup Türkiye genelinde 6. sıradadır.Konya'da karasal iklim hüküm sürer. Yazları kuru ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
Kütahya
Kütahya
Kütahya, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alır. İç Anadolu Bölgesi ile denize kıyısı olan Ege Bölümü arasında geçiş alanıdır.Kütahya, kuzeyinde Bursa, kuzeydoğusunda Bilecik, doğusunda Eskişehir ve Afyon, güneyinde Uşak, batısında Manisa ve Balıkesir illerimizle çevrilidir.Kütahya gelişmekte olan sanayisi, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, üniversitesi, termal kaynakları, el sanatları ve tarihi ile önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır.Çinisiyle ünlü Kütahya'da Avrupa ve dünyadaki ilk ve tek Çini Müzesi bulunmaktadır.
Malatya
Malatya
Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzasında ve Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Van çöküntü alanının güneybatı ucunda yer almaktadır. Çevresini doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman, batıda Kahramanmaraş, kuzeyde Sivas ve Erzincan illeri çevirir. Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir. İlde yetişen kayısılar, dünya genelinde ünlüdür ve kayısı üretiminin % 80'ini Malatya Ovası’nda bulunan kayısı bahçeleri sağlar.
Manisa
Manisa
Manisa, Batı Anadolu’nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Ege Bölgesi’nin orta ve kuzeyinde olup, batısı asıl Ege, doğusu ise İç Batı Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Gediz Havzası’nın büyük bölümü il sınırları içinde bulunmaktadır.Manisa doğuda Uşak ,Kütahya, kuzeyde Balıkesir, güneyde Aydın, güneydoğuda Denizli, batıda ise İzmir illeriyle çevrilidir.
Mardin
Mardin
Mardin,Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alan bir ildir. Suriye ile sınır komşusudur. 2009 yılı verilerine göre nüfusu 737.852'dir.Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğu'nun şiirsel kentlerinden biridir. 
Muğla
Muğla
Muğla Türkiye'nin güneybatı ucunda yeralalır.Kuzeyde Aydın, kuzeydoğuda Denizli ve Burdur, doğuda Antalya ile komşudur.Güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir.Toplam uzunluğu 1100 km'yi biraz aşan deniz kıyıları ile Muğla ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip ilidir. En büyük ve il olmaya aday ilçesi Fethiye'dir.

 
Muş
Muş
İlimiz Doğu Anadolu Bölgesi'ndedir.Muş doğudan Ağrının Patnos ve Tutak, Bitlisin Ahlat ve Adilcevaz; kuzeyden Erzurumun Karayazı, Hınıs,Tekman ,Karaçoban; batıdan Bingölün Karlıova ve Solhan;güneyden ise Diyarbakır'ın Kulp ve Siirt'in Sason ve Bitlis'in Güroymak ve Mutki ilçeleri ile çevrilidir.Türkiye yüzölçümünün yüzde 11ini kaplar.
Nevşehir
Nevşehir
Nevşehir, tarih ve doğanın iç içe geçerek, bütünsel bir güzellik sergilediği beldeleri ve bölgede yaşamış uygarlıkların zenginleştirdiği kültürel birikimi ile Türkiye’nin eşsiz turizm cennetlerinden biridir. 
Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır.Derinkuyu ilçesi, hariç ilin tamamı orta kızılırmak havzasındadır.İlin yüzölçümü 5467km2 dir.İl merkezinin rakımı 1150m dir.
Niğde
Niğde
Niğde ili,İç Anadolu Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alır. Rakımı 1.229 m olan Niğde'nin 2000 yılı Nüfus sayımlarına göre genel nüfus toplamı 348.081’dir. Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Konya illerine komşu olan Niğde, güneyde Bolkar dağları ile İçel ilinden, güneydoğu ve doğudan Aladağlar’ın oluşturduğu doğal sınırlar ile de Adana ilinden ayrılır. Çamardı ve Ulukışla ilçeleri ise Akdeniz bölgesinde kalmaktadır.
Ordu
Ordu
Ordu, Karadeniz Bölgesi'nin Orta ve Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir ildir. 1920 yılında bağlı olduğu Trabzon'dan ayrılmış, ,4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur.Doğanın tüm güzelliklerinin cömertçe sergilendiği bir belde olan Ordu, deniz turizmi imkanları bakımından Doğu Karadeniz bölgesinde en şanslı il durumundadır. 
Osmaniye
Osmaniye
Osmaniye ili doğuda Kahramanmaraş ve Gaziantep, güneyde Hatay, güneybatı ve batıda Adana, kuzeyde gene Adana ve Kahramanmaraş illeriyle çevrilidir.Osmaniye, Türkiye Cumhuriyeti’nin 80. ilidir. Akdeniz Bölgesi’nde Çukurova’nın en doğusunda yer alır.
Rize
Rize
Rize,Türkiye'nin kuzeydoğusunda yeralır ve Karadeniz'e sahili vardır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yeralan Rize'nin batısında Trabzon doğusunda Artvin, Güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çay olan Rize'de kivi meyvesi yetiştiriciliği de başlamış durumdadır. Fakat kivi üretimi fazla olmadığı için ancak şehrin kendi ihtiyacını karşılar.Rize ilinin ilçeleri; Ardeşen, Çamlıheşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar’dır.
Sakarya ( Adapazarı )
Sakarya ( Adapazarı )
Sakarya'da ekonomi olarak tarım en başta gelmektedir. Hendek,Karasu ve Kocaali ilçelerinde fındık yetiştirimi mevcuttur. Ayrıca mısır yetiştirimide yapılmaktadır. Sakarya'da sanayi son zamanlarda gelişmeye başlamıştır. Son yıllarda kurulan sanayi kuruluşları bu sanayileşmeyi daha da artırmıştır. Sakarya, 900 Bin'e yaklaşan Toplam Nüfusuyla Marmara Bölgesi'nin İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Balıkesir'den sonra 4.Büyük ilidir.
Samsun
Samsun
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'ne dahil büyükşehir statüsünde bir ilimizdir.Samsun 1.250.076 toplam nüfusuyla, Karadeniz Bölgesi'nin en kalabalık şehridir. Bölgenin en büyük ulaşım, eğitim, sağlık ve ticaret ağına sahiptir.Yüzölçümü 9.475 km2'dir. Karadeniz Bölgesi'nin yüzölçümünün %7,7'sini Samsun kaplar.
Siirt
Siirt
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu ucunda yer alan Siirt doğudan Şırnak ve Van, kuzeyden Batman ve Bitlis, batıdan Batman, güneyden Mardin ve Şırnak illeri ile çevrilidir.Siirt’te karasal iklim hüküm sürmekte ve dört mevsim en belirgin özellikleriyle yaşanmaktadır. Doğu ve kuzey bölgelerinde kışlar daha sert ve yağışlı, güney ve güneybatı bölgelerinde ılık geçer. 
Sinop
Sinop
Sinop Karadeniz Bölgesinin ortasında Anadolu’nun en kuzeyinde, Boztepe Yarımadasının en dar kesiminde kurulmuştur. Karadeniz’in en güzel tabii limanlarından biridir. Bölgenin en eski şehirlerinden olan il, 3 üncü yüzyıl filozoflarından Diyojen’in doğum yeridir. Ormanlarla iç içe girmiş plajları şehri ziyaret edenlere inanılmaz güzellikler sunar.ilde merkez ilçeyle beraber 9 ilçe, 2 belde ve 470 köy vardır.
Sivas
Sivas
Türk Kurtuluş Savaşı'nın temellerinin atıldığı, Selçuklu devrinin dev eserleriyle süslü, yüzölçümü bakımından Konya'dan sonra ikinci sırada yer alan bir ilimiz. Sivas ili topraklarının büyük kısmı İç Anadolu'nun yukarı Kızılırmak bölümünde diğer kısımları ise Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde olup, 35° 50’ ve 38° 14’ doğu boylamları ile 38° 32’ ve 40° 16’ kuzey enlemleri arasında yer alır. Kuzeyden Giresun, Ordu ve Tokat; doğudan Erzincan; güneyden Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri; batıdan Yozgat illeriyle çevrilidir.
Şanlıurfa
Şanlıurfa
Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde yer alır.Kuzeyinde Adıyaman,Diyarbakır, doğuda Mardin,güneyde Suriye,batıda Gaziantep ile komşudur.Yüzölçümü 19.615 Km2`dir.Şanlıurfa, tarihi geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan, Hz. İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyyüb’ün yaşadığı, Hz. İsa tarafından kutsanan kent adeta bir müze şehir görünümündedir. Harran’ ı gezerken 4000 yıl öncesinin solunduğunu hissetmemek, Atatürk Barajının suladığı Harran Ovası’nda ise yaratılan bolluk ve bereketi gözlemlememek mümkün değildir
Şırnak
Şırnak
Şırnağ'ın sınırlarının 4/1 Doğu Anadolu Bölgesi, 4/3'ü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. İlimiz kuzeyde Siirt, batıda Mardin, kuzeydoğuda Van, doğuda Hakkari, güneyde Irak ve Suriye Devletleri ile komşudur. İlçeleri; Beytüşşebap, Cizre, İdil, Güçlükonak, Silopi ve Uludere'dir. İlimize bağlı 6 ilçe, 137 köy ve 64 mezra olmak üzere toplam 221 yerleşim birimi mevcuttur



Tekirdağ
Tekirdağ
Tekirdağ ili eski adı ile Tekfürdağı, Türkiye Cumhuriyetinin Marmara Bölgesi'nin bir ilidir. Konumu itibariyle, Trakya yakasında, doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir. İlin merkezi aynı adı taşıyan Tekirdağ şehridir.
Tokat
Tokat
Tokat Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerden birisidir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.1943 yılında Taşova,1944’te Artova ve Turhal, 1954 yılında Almus,1987 yılında Pazar ve Yeşilyurt,1990 yılında Sulusaray ve Başçiftlik ilçeleri kurulmuştur. Merkez ilçeyle beraber 12 ilçe, 64 belde ve 583 köy vardır. 
Trabzon
Trabzon
Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir.
Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer almakta olup yüzüölçümü açısından az bir alan kaplar.Batısında Giresun'a bağlı Eynesil ilçesi, güneyinde Gümüşhane'ye bağlı Torul ilçesi ve Bayburt, doğusunda da Rize'ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri bulunmaktadır.
Tunceli
Tunceli
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Tunceli İli, kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Belirgin doğal sınırlarla kuşatılmış olan il toprakları, doğuda Bingöl ve Elazığ, güneyde Elazığ, batı ve kuzeyde Erzincan illeriyle komşudur.Tunceli yöresinde ilk çağlardan beri pek çok uygarlık yaşamıştır. Orta Çağdan kalma ve bugün hala iyi durumda bulunan Pertek kalesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı görülmeye değer güzellikleridir.
Uşak
Uşak
Uşak ili İç Anadolu ile Ege Bölgesi arasında geçiş bölümünü teşkil eder.Kuzeyde Şaphane,Kuzeydoğuda Murat Dağı, Güneydoğuda Bulkaz Dağı ile çevrilidir.Uşak İç Ege Bölgesinde Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bölgede bulunmaktadır. Bu dönemlere ait eserler ilin turizm potansiyelini oluşturmaktadır. Uşak’ın en önemli turistik değeri, müzesinde sergilenen, Lidya döneminin en görkemli eserleri olarak bilinen dünyaca ünlü “Karun Hazineleri”dir.
Van
Van
Van Doğu Anadolu Bölgesi' nin Yukarı Murat-Van Bölümü' ndeki Van Gölü kapalı havzasındadır. Kuzeyden Ağrı ili Doğubeyazıt Diyadin ve Hamur ilçeleri; batıdan Van Gölü ile Ağrı ilinin Patnos ilçesi Bitlis'in Adilcevaz Tatvan ve Hizan ilçeleri; güneyden Siirt' in Pervari Hakkari ili Beytüşebap ve Yüksekova ilçeleri ile komşudur. Doğusunda ise İran Devleti sınırı yer alır.Van yüzölçümü bakımından Türkiye' nin 6. büyük ilidir.Van Kedisi, dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelir.
Yalova
Yalova
Yalova, 6 Haziran 1995 tarihinde il olmuştur. Marmara Bölgesinde yer almakla birlikte Türkiyenin yüzölçümü itibariyle en küçük ilidir.Yalova, bugünkü idari bölünüşe göre merkez ilçeyle birlikte 6 ilçeden oluşmaktadır. İlçeler; Yalova Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal'dir. Yalova'nın 6 ilçe belediyesi ile birlikte, toplam 15 belediyesi bulunmaktadır.
Yozgat
Yozgat
 Yozgat,İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde Bozok Platosu üzerinde yer almaktadır.
Kuzeyde; Çorum,Amasya,Tokat doğuda; Sivas güneyde; Kayseri,Nevşehir batıda; Kırşehir ve Kırıkkale illeri ile çevrilidir.Yozgat, alan bakımından Türkiye'nin 15.ilidir.Yozgat merkez ilçeyle beraber 14 ilçe, 51 belde ve 556 köy vardir.İlin doğusu ile batısı arasında yaklaşık 8 dakikalık bir fark vardır. 
Zonguldak
Zonguldak
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Zonguldak,doğusunda Karabük, batısında Düzce ve Karadeniz, güneyinde Çankırı ve Bolu, kuzeydoğusunda Bartın, Kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir.Zengin tarihi bir geçmişi olan göz alabildiğince yeşili, bin yıllık mağaraları, doğal ve tarihi güzellikleriyle Zonguldak görülmeye değer bir ildir.Karadeniz kıyısında bulunan şehir, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır.